Torkel Gissel Nielsen og hans forskningkolleger på DTU-Aqua mm. beskriver I DTU publikationen, Dynamo, hvordan mikroplast omdannes i naturen og hvordan de små partikler modtages:

Ny forskning viser, at vandlopper er som kræsne børn, der kan opdage mikroplastikpartikler og spytte dem ud.

Zooplankton kan ikke lide mikroplast, ref(3)

Dette er en vigtig opdagelse, da det betyder, at mikroplastikken ikke bioakkumulerer i havets økosystemer og dermed ikke påvirker større organismer. Dette er en del af forskningen, der er udført på havforskningsskibet Dana, hvor prøver på ca. 1 m3 vand fra 14 lokationer i kystnære områder er blevet analyseret. Takket være samarbejdet med Aalborg Universitet og finansieringen fra Villum Fonden samt JPI Oceans-projektet RESPONSE, er dette studie en af de få i verden, der råder over state-of-the-art udstyr til at analysere mikroplastikpartikler i så små størrelser som under 300 mikrometer.

Selvom mikroplastik i havene således er overvurderet udfordring for miljøet, påpeger professor Torkel Gissel Nielsen, at større stykker af plastik, makroplast, er et større problem for det marine liv. Tusindvis af dyr dør hvert år på grund af spøgelsesnet, der flyder rundt i havene, og fjernelse af makroplast vil beskytte disse sårbare havdyr.

Dette studie er en vigtig milepæl i forståelsen af mikroplastik i havene, og resultaterne vil bidrage til at identificere, hvor problemet med plastik er størst og hvor det er nødvendigt at tage fat for at beskytte vores havdyr og bevare havøkosystemer.

Publikationer

  1. Abundance and distribution of microplastics in surface waters of the Kattegat/ Skagerrak (Denmark)
  2. Exploration of occurrence and sources of microplastics (>10 μm) in Danish marine waters
  3. Unpalatable Plastic: Efficient Taste Discrimination of Microplastics in Planktonic Copepods

    Tilmeld dig nyhedsbrevet

    Leave a Reply

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.