Og om hvorfor landbruget redder dyrelivet

Amazon Kindle er et slaraffenland for folk som mig, der elsker at læse. Man kan købe alle de bøger, hjertet kan begære, de er ikke ret dyre og bliver leveret med det vons.

Ved en tilfældighed stødte jeg på populær fantasy forfatter ved navn John Conroe. Normalt er jeg ikke specielt glad for Fantasy (bortset fra Tolkien naturligvis), da det oftest er totalt uplausibelt.

Men det lykkes Conroe, som har en protagonist, der er eksorcist, at beskrive et univers fyldt med dæmoner, vampyrer og varulve mm., på en konsistent og samtidig stærkt underholdende & aktion mættet måde. Så jeg kan bestemt anbefale hans bøger.

I bogen optræder en korthovedet bjørn med magiske egenskaber. Det var første gang jeg har hørt om den. Den var det største rovdyr på sin tid. Vejede knap et tons, kunne kigge et højt menneske lige i øjnene og nåede 4 meter i højden, når den stod oprejst. Den uddøde for ca. 11.000 år siden.

En Korthovedet bjørn

Sammen med en masse andre store pattedyr på den tid, som ifølge denne klassiker af Søren Faurby & Jens Christian Svenning alle formodes udryddet af mennesker.

Hvor i det bl.a. hedder:

Hypotesen kaldes overkill-hypotesen. Der er mange fundsteder, der viser, at forhistoriske mennesker var dygtige til at jage store dyr helt op i elefantstørrelse.

Elefantjagt i Oldtiden

Den gang var det kort sagt således, at menneskene kun kunne skaffe sig mad ved at gå på jagt og samle, og så var det jo herligt, at sådanne store dyr kunne skaffe mad til stammen i en rum tid, og man kunne hygge sig under afslappede former ind til det hele var spist.

Så selv om der kun fandtes en brøkdel af de mennesker, der findes på jorden nu, var de alligevel i stand til at gøre kål på de store dyr med datidens snilde jagtteknologier som hunde, spyd & faldgruber.

Selv om vi nu er blevet over 7 milliarder mennesker, udrydder vi ikke store dyr med nær samme hast som dengang.

Godt nok og sørgeligt fordi der ikke er så mange tilbage.

Men først og fremmest fordi vi ikke har brug for det, da vores landbrugsteknologi er en meget sikrere måde at opfylde vores behov på.

Vores landbrugsdyr – grise, køer, kyllinger & får – er kisteglade for os mennesker, da deres antal og biomasse er steget dramatisk, efter at de har fået os mennesker til at passe sig i hoved og r….

Men naturligvis ønsker vil heller ikke længere at udrydde de store dyr, da vi er glade for at have dem omkring os.

Efterhånden som vi bliver rigere, bliver det stadigt vigtigere for os at give plads til naturen, og efterhånden som vores landbrugsteknologi bliver bedre og udbyttet derfor højere, vil de globale landbrugsarealer aftage og de store dyr komme tilbage.

Måske kan vi igen få huleløve, leopard, europæisk skovelefant, skovnæsehorn og urokse tilbage til Danmark. Måske vi kan genoplive nogle af de uddøde arter, eller udvikle nogen nye endnu mere spændende arter ved hjælp af avanceret bioteknologi.

Rige og dygtige mennesker skaber liv og glæde omkring sig.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Comments are closed.